Als we aan druiven denken, denken we meestal aan de zoete, sappige vruchten die we als tussendoortje eten. Maar wist je dat druivenbladeren ook gebruikt kunnen worden in de keuken? Druivenbladeren zijn een klassiek ingrediënt in de mediterrane en Midden-Oosterse keuken en ideaal om uit je eigen tuin te plukken. Maar welke druivenbladeren kan je hier het beste voor gebruiken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten!
Welke druiven zijn geschikt
In principe zijn de bladeren van alle consumptiedruiven geschikt om te eten. Maar er zijn wel enkele dingen waar je op moet letten, namelijk:
- Alleen consumptiedruiven en wijndruiven zijn geschikt. Sierdruiven, zoals de vitis coignetiae, zijn minder goed of niet geschikt.
- Kies grote bladeren zonder aantasting door insecten of schimmels. De bladeren moeten een heldere groene kleur hebben.
- Gebruik alleen druivenbladeren van een onbespoten plant. Bestrijdingsmiddelen kunnen in het blad trekken en schadelijk zijn voor mens en dier.
Als je een druivenstruik aanplant om de bladeren te kunnen eten, kan je dus net zo goed een druivenstruik kiezen die ook nog eens lekkere vruchten geeft! In ons assortiment vindt u een grote collectie heerlijke druiven.
Bekijk ons assortiment consumptiedruiven
De mooiste bladeren opkweken
Om mooie, grote en diepgroene bladeren te krijgen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de druif gezond is. Een goede verzorging is daarvoor essentieel. Een druif houdt je gezond door op de volgende dingen te letten:
- Zorg ervoor dat je de druivelaar goed snoeit. Door correcte snoei blijft de druif gezonder en vitaler. Als je het belangrijk vind om veel bladeren op te kweken kan je de druivenstruik wel wat groter laten worden dan wordt aangehouden voor de druiventeelt.
- Bemest een druif elk jaar met organische meststoffen en kalk. Vooral het toedienen van kalk is erg belangrijk voor een mooie bladkleur.
- Plant de druif op een beschutte, zonnige en warme plaats in de tuin.
- Pluk aantastingen door insecten snel uit de druivenstruik om verspreiding te voorkomen.
Meer weten over het planten en verzorgen van druivenstruiken? Lees dan ons informatieartikel over de verzorging van druivenstruiken.
Welke gerechten kun je maken met druivenbladeren?
Druivenbladeren zijn veelzijdige ingrediënten en je kunt er veel verschillende gerechten van maken. Direct opeten is geen goed idee: druivenbladeren moeten eerst verwerkt en bereid worden voordat ze goed smaken.
Druivenbladeren hebben een lichte, frisse en lichtzure smaak. Hun textuur is stevig maar toch zacht genoeg om gemakkelijk te kauwen. Ze laten zich makkelijk combineren met andere smaken.
Er zijn enkele klassieke opties, maar het is natuurlijk ook mogelijk om je fantastie de vrije loop te laten gaan! Hieronder enkele voorbeelden van gerechten die gemaakt worden met druivenbladeren:
-
Dolma's (Griekse gevulde wijnbladeren). Een traditioneel gerecht uit de griekse keuken. Druivenbladeren worden gevuld met een mengsel van rijst, kruiden en gehakt, en ze vervolgens stomen of bakken. (recept)
Een vergelijkbaar gerecht uit de turkse keuken heet Sarma. Vaak is de vulling bij een turkse Sarma net iets anders dan de griekse Dolma. -
Druivenblad salade. Je kunt druivenbladeren fijnhakken en gebruiken als basis voor een salade. Voeg bijvoorbeeld wat komkommer, olijven en feta toe, en besprenkel het geheel met een dressing van olijfolie, citroensap en kruiden. (recept)
- Vis in een druivenblad. Door een stuk vis in te pakken in druivenbladeren creëer je een heerlijk vispakketje. Samen met de juiste smaakmakers bereid je zo een heerlijk mediterraan visgerecht! (recept)
Hoe een druivenblad geschikt maken voor gebruik
Veel recepten gaan uit van een ingelegd druivenblad zoals je deze zou kopen in de delicatessewinkel. Deze 'ingelegde' bladeren zijn niet vers maar al ingemaakt en kunnen direct gebruikt worden.
De druivenbladeren die je thuis van de druivenstruik afplukt moeten eerst worden voorbereid om te kunnen gebruiken. Dit doe je als volgt:
Bladeren wassen
Ten eerste moet je de bladeren zorgvuldig wassen en drogen om vuil en stof te verwijderen. Was de bladeren individueel in koud water. Nadat de bladeren gewassen zijn wordt het water vervangen en worden ze nogmaals gewassen.
Blancheren
Gebruik voor het blancheren een pekelwater met een verhouding van 500ml water op 100 gram zout. Breng het water aan de kook en plaats de bladeren met 10-15 tegelijk in de pan. Na 1,5 minuut mogen de druivenbladeren worden verwijderd en direct in ijskoud water worden gelegd om het koken te stoppen.
De druivenbladeren worden door het blancheren zachter van textuur en smaak. Let wel op met de kooktijd: als de druivenbladeren te lang in het kokend hete water liggen vallen ze uit elkaar, en zijn ze niet langer te gebruiken.
Conclusie
Druivenbladeren zijn niet alleen een mooi gezicht in de tuin, ze kunnen ook gebruikt worden in de keuken. In principe kunnen de bladeren van alle druivenstruiken gebruikt worden. Druivenbladeren zijn veelzijdig en kunnen in diverse gerechten gebruikt worden, waarvan dolma's natuurlijk het bekenste zijn. Vergeet niet om je verse druivenbladeren eerst te blancheren voordat je ze gebruikt.
Ben je nu heel enthousiast geworden over koken in je eigen tuin? Lees dan hier verder:
Referenties
Foto van dolma's door Armineaghayan. CC BY-SA 4.0 licentie.