Net zoals bij andere fruitbomen is het goed snoeien van een pruimenboom heel belangrijk om de boom gezond te houden, en om te zorgen dat de pruimenboom goed fruit blijft dragen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een appel- of peer heeft de pruim een andere groeiwijze, en het is belangrijk om je snoei daar op aan te passen. In dit artikel leggen we je stap-voor-stap uit hoe je een pruimenboom snoeit.
Op deze pagina:
- Snoeitijd
- Natuurlijke groeivorm
- Vaasvormig
- Jonge boom snoeien
- Oudere pruimenboom snoeien
- Zomersnoei voor pruimenbomen
- Referenties
Snoeitijd
De meeste fruitbomen worden in de winter gesnoeid, maar dit is bij een pruimenboom niet het geval. De hoofdsnoei van een pruimenboom voer je uit nadat het fruit is geplukt, maar wanneer de herfst nog niet is aangebroken. Meestal wordt augustus of september aangehouden.
De reden waarom we een pruimenboom niet in de winter snoeien, is omdat dan de kans op aantasting met de loodglansschimmel toeneemt. In augustus is kans op infectie klein. Het is om dezelfde reden belangrijk om te snoeien op een dag waarop het droog is: regen kan schimmelziekten overbrengen, die daarna via de snoeiwonden binnendringen.
Een jonge pruimenboom mag je ook in het voorjaar snoeien, zo rond april. Kies ook dan een dag waarop er geen nachtvorst of regen is, en volg dezelfde snoei instructries. In het voorjaar zijn bloesemknoppen vaak wat makkelijker te herkennen, en zo weet je zeker dat je geen vruchthout verwijderd.
Natuurlijke groeivorm
Pruimenbomen hebben van nature veel lange, opgaande takken en een volle kroon.
Dit kan heel mooi zijn, maar is niet praktisch in de boomgaard. Deze verticale takken geven bijna geen fruit, en de volle kroon zorgt voor veel vochtige plekken waar schimmelziekten kunnen vormen.
Daarom snoeien we de boom om meer horizontale takken te vormen, en te zorgen voor licht en warmte in de boom. Het boomkwekersgezegde is niet voor niets:
Bij een goed gesnoeide fruitboom kan je je pet door de boom gooien.
Om te kijken of je de boom goed gesnoeit hebt, hoef je dus alleen een pet mee te brengen.
Vaasvormig
Bij veel snoei instructies op deze website gaan we uit van een natuurlijke boomvorm met een centrale harttak. Bij de pruimenboom adviseren wij een vaasvorm aan te houden, en deze snoeimethode is dus ook daarop geschreven.
In tegenstelling tot de andere fruitbomen houden we dus geen doorlopende stam aan waar zijtakken op verschillende hoogtes uit groeien. Alle zijtakken groeien horizontaal vanaf hetzelfde punt, en er loopt geen stam verder. De takken vormen samen een 'vaas', en de zon valt dus door het midden van de boom op alle horizontale hoofdtakken.
Als je een vaasvorm vergelijkt met een pyramide-vorm zoals we deze bij appels- of peren toepasen, zal de vaasvorm minder hoog maar wel breder worden.
Jonge boom snoeien
Wij verkopen twee-jarige bomen in onze winkel, en deze snoeimethode gaat dus ook uit van een twee-jarige boom.
Oudere pruimenboom snoeien
...
Zomersnoei voor pruimenbomen
Je kunt een pruimenboom ook in het begin van de zomer, als er nog fruit in hangt, bijsnoeien. Het is niet verstandig om grote takken weg te snoeien of de vorm van de boom te veranderen. Maar door waterloten weg te snoeien, dus zijn opgaande takken die binnen korte tijd lang omhoog groeien en licht wegnemen van de pruimen, kan je de afrijping en smaak van de pruimen verbeteren.
Referenties
Foto van boerenpet door Fa. Vero, vh van Veen. CC BY-SA 3.0 licentie.