Fruitbomen.net Test Omgeving
Can we help you?

Please contact us if we can offer any personal advice

  • Phone 06 1843 1532
  • Email info@fruitbomen.net
  • Or visit our shop Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Een walnotenboom kopen, planten en verzorgen

Vrucht van walnotenboom Walnotenbomen zijn weer terug van weg geweest. Waar vroeger elke boerderij een eigen walnotenboom had, waren walnotenbomen voor jaren maar zelden te vinden in Nederland. Hier komt verandering in, want eigen walnoten zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook erg gezond. Walnoten- of okkernotenbomen zijn prachtige, grote bomen die bekend staan voor hun fijne blad. Tenminste, groot? Tegenwoordig zijn walnoten in een grote hoeveelheid rassen te verkrijgen en zo kunnen wij walnoten leveren in bijna alle gewenste maten. Van bomen die maar 3 meter hoog worden, tot bomen van 6 meter (de populairste maat) en de gewone, wilde okkernoot. Let wel op de bestuiving. Niet alle okkernoten zijn zelfbestuivend, gelukkig mag een bestuiver vele honderden meters verder staan: als ergens 3 straten verder een walnoot staat wordt uw boom ook bestoven.

Nederlandse naam Walnotenboom, Okkernootboom
Latijnse naam Juglans regia
Niveau verzorging Gemiddeld
Niveau produceren Gemiddeld tot hoog (afhankelijk van ras)
Soort plant Boom
Plaats in de tuin Zon, Halfschaduw
Ziektegevoeligheid Vrij resistent
Aanbevolen rassen Buccaneer, Broadview

Op deze pagina:

De walnotenboom

Bloemen van de walnotenboom Een walnotenboom pronkt met brede, geveerde bladeren die een weelderig groen tapijt vormen. In het voorjaar (april of mei) zijn onopvallende, zachte, groenachtige bloesem zichtbaar. In de nazomer hangen knoestige, groene bolsters in de boom. Ze worden nogal eens door voorbijgangers gemist, want deze bolsters lijken geheel niet op het smakelijke wat erin verstopt zit: de walnoten.

In het wild een grote boom

De wilde walnotenboom is een, zeker voor Nederlandse begrippen, grote boom. Deze boom wordt makkelijk 15 meter hoog, en soms wel 10 meter breed. Niet geschikt voor elke tuin dus. Toch heeft de wilde walnotenboom zeker zijn waarde, bijvoorbeeld in een grote tuin of park, waar het een werkelijk pronkstuk is.

Ook kleinere bomen

Walnotenboom Broadview Toch is er ook een mogelijkheid voor mensen met een kleinere tuin om een walnotenboom aan te planten. Moderne, geënte walnotenbomen bieden een alternatief met een veel kleinere boom. Hiernaast zijn dit soort rassen vaak zelfbestuivend en hebben ze een hoge productie.

Door de verschillende rassen die wij in het assortiment hebben, kunnen wij een walnotenboom bieden voor elke tuin. Van een roodbladige walnoot met een maximale hoogte van 4 meter, tot een productieras van maximaal 6 meter, tot een prachtige grote walnotemboom van 10 tot 15 meter.

Het bij ons meest verkochte ras voor in de Nederlandse tuin is de walnoot Jupiter. Dit ras is zelfbestuivend en wordt zo'n 6 meter hoog. Perfect voor de middelgrote Nederlandse tuin.

Brede groeivorm

De walnotenboom is een zeer sierlijke boom, met een prachtige boomvorm. De boom heeft een brede kruin, en prachtig (walnoten)-hout. De bladeren zijn smal en gedetailleerd. Hoewel de bloemen niet erg bijzonder zijn, zijn de groeiende walnoten natuurlijk een prachtig gezicht.

Een aanvullend voordeel van de walnotenboom is de mug-afwerende werking. Dit is ook de reden waarom walnotenbomen vroeger vaak bij het woonhuis van een boerderij werden geplant; als een natuurlijke afschrikker van muggen.

Bestuiving van walnotenbomen

Walnotenbomen zijn heel bijzondere bomen. Deze bomen worden namelijk niet door bijen bestoven, zoals de meeste fruitbomen, maar door de wind. De grote hoeveelheid pollen worden door de wind verspreid naar andere bomen in de buurt die erdoor bestoven worden. Hierdoor is ook een maximale afstand tussen twee bomen voor bestuiving groter dan voor andere fruitbomen. Hoewel het voorkomt dat bomen op extreme afstanden toch bestoven worden is een maximale afstand van 100-150 meter tussen bomen aan te bevelen om een goede bestuiving te garanderen.

Natuurlijk heeft niet iedereen de ruimte om twee walnotenbomen in de tuin te planten. Gelukkig zijn er ook veel walnotenbomen die zelfbestuviend zijn. Voor deze bomen is één boom voldoende om fruit te kunnen plukken. De bekendste zelfbestuivend walnotenbomen in ons assortiment zijn de JupiterBroadview en Buccaneer.

Smakelijke noten

Baklava met walnoten Walnoten hebben een rijke, boterachtige smaak met een lichte bitterheid die diepte geeft aan gerechten. Ze worden veel gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten, zoals salades, gebak, pesto en geroosterde groenten.

Deze noten zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zijn een uitstekende bron van omega-3-vetzuren, antioxidanten, vitamine E en B-vitamines, wat bijdraagt aan hart- en hersengezondheid, ontstekingsremmende eigenschappen en versterking van het immuunsysteem. Regelmatige consumptie van walnoten kan het cholesterolgehalte verlagen en bijdragen aan een evenwichtig voedingspatroon.

Een walnotenboom planten

Gaat u een walnotenboom aanplanten? Leuk! Deze boom is waarschijnlijk het pronkstuk van uw tuin. Een goed begin is het halve werk dus lees eerst hieronder hoe u dit goed aanpakt.

De juiste standplaats

Een walnotenboom gedijt het best in goed doorlatende grond met een lichte zuurgraad tot neutrale pH-waarde. Kies een zonnige standplaats die beschutting biedt tegen harde wind.

De boom heeft ruimte nodig om uit te groeien tot zijn majestueuze vorm, dus plant hem op voldoende afstand van andere bomen en structuren.

Deze combinatie van veel ruimte en een beschutte plaats kan in Nederland wel eens lastig zijn. De boom groeit niet goed in de polder, waar deze teveel in de tocht staat en daarom ook vorstschade kan oplopen. Een plaats in een meer beschutte tuin of in de beschutting van een dijk is beter geschikt.

De walnotenboom is gevoelig voor zout water en zoute lucht, en is daarom niet geschikt om aan de kust aan te planten.

Planttijd voor walnotenbomen

Een jonge walnotenboom in pot De meeste bronnen zullen hier adviseren om een walnotenboom midden in de winter aan te planten, als de boom geheel in rust is en zich dus goed kan zetten voordat het voorjaar begint. En dit is voor bomen uit de volle grond, met blote wortel of vers opgepot, zeker aan te bevelen. Deze plant u het beste midden in de winter, dus van november tot en met februari.

In pot geteeld heeft de voorkeur

Wij adviseren tegenwoordig om een potgeteelde walnotenboom te planten, en geen boom uit de volle grond. Deze bomen behouden bij het verplanten meer (lees: alle) wortels en slaan veel gemakkelijker aan. Het uitvalspercentage van deze bomen is vele malen lager.

Deze bomen in pot plant u het beste in het voorjaar, als de bomen net uit beginnen te lopen, of in de herfst, als de bomen hun blad precies laten vallen. Een aanvullend voordeel is dat u zeker weet dat u een gezonde boom koopt.

Liever een jonge boom dan een oude boom

Een walnotenboom is lastig te verplanten, en dit wordt alleen maar lastiger als de leeftijd van de boom toeneemt. Plant dus bij voorkeur een jonge boom aan.

Het planten van een walnotenboom

Onrijpe vrucht van een walnotenboom. Wanneer u een walnotenboom plant zijn er verschillende dingen waar u op moet letten.

  1. Zorg voor voldoende ruimte
    De ruimte die een walnotenboom nodig heeft verschilt erg per ras, dus zorg dat u zich goed informeert over welke walnoot u in huis haalt. Hierbij is het belangrijk om niet alleen op de hoogte te letten, maar vooral ook op de breedte. Een walnotenboom wil nog wel eens net zo breed worde als hij hoog is!
  2. Zorg voor een plaats met voldoende afwatering.
    Je zou het misschien niet zeggen, maar de walnoot groeit van origine in warmere oorden. Daarom heeft een walnotenboom ook niet graag natte voeten! Plant een walnotenboom dus het liefst op een hoger gelegen plaats, zodat hij na regen niet in een plas water staat. Nachtvorst is, zeker als de boom wat ouder is, geen probleem.
  3. Stop veel zorg in het correct planten, en gebruik een boompaal.
    Een walnotenboom heeft niet de sterkste wortels. Zorg dus dat u de boom op de juiste hoogte plant (dit betekend dat de wortels niet hoger of lager in de grond mogen zitten als ze bij ons in de pot zaten), en gebruik een stevige boompaal om omwaaien te voorkomen. Wij adviseren om een walnotenboom het eerste jaar niet te bemesten, en het tweede jaar alleen voorzichtig te bemesten met organische meststoffen. Verder volgt u het liefst onze plantinstructies.
  4. Let op voor (hongerige) dieren
    Niet alleen mensen vinden walnotenbomen fantastisch! Het nadeel is dat sommige dieren niet alleen de noten, maar ook de bast van de boom erg lekker vinden. Een fijn hapje voor bijv. schapen, geiten en konijnen, maar het einde van uw boom. Plant u de walnotenboom op een plaats waar ook dieren zijn (danwel van uzelf, danwel wilde dieren), neem dan voldoende maatregelen om vraat te voorkomen.

Het juiste ras voor u

Roodbladige walnoot purpurea Welke walnotenboom kunt u het beste aanplanten? Dit kunt u het beste bepalen door te kijken naar de volgende eigenschappen:

  • Hoe hoog wordt deze walnotenboom?
  • Past de bestuiving (zelfbestuivend/kruisbestuiving) bij mijn situatie?
  • Hoe staat het met de productie en ziekteresistentie van deze walnotenboom?

Ons complete assortiment kunt u vinden in de webshop:

Onze collectie walnotenbomen 

 

Hieronder vindt u een kort overzicht van enkele rassen. Rassen met een * zijn door ons aanbevolen.

NaamMax. hoogteEigenschappen
Bella Maria *  7 tot 8 meter Hoge productie, grote noten, goede smaak. Zelfbestuivend.
Broadview *  8 tot 9 meter Hoge productie, grote langwerpige vruchten. Enigszins zelfbestuivend.
Buccaneer *  7 tot 8 meter Hoge productie, kleine tot middelgrote, ronde vruchten. Enigzins zelfbestuivend.
Coenen  10 meter Hoge productie, maar komt later op gang. Grote, smakelijke vruchten. Niet zelfbestuivend.
Hansen  7 tot 8 meter Vrij hoge productie. Middelgrote, ronde noten in trossen (trosnoot). Niet zelfbestuivend.
Jupiter *  5 tot 6 meter Hoge productie. Middelgrote noten. Zelfbestuivend.
Laciniata  4 meter Zeer sierlijk fijn blad. Eetbare walnoten van matige kwaliteit. Niet zelfbestuivend.
Mars  10 meter Hoge productie, op jonge leeftijd vruchtbaar. Middelgrote noten, goede smaak. Zelfbestuivend.
Nr. 16  10 meter Gezond ras. Hoge productie. Grote, smakelijke vruchten. Zelfbestuivend.
Plovdivksi  8 tot 9 meter Gezond ras. Hoge productie met grote noten. Niet zelfbestuivend.
Purpurea  4 meter Sierlijk dieprood blad. Rode, eetbare vruchten van matige kwaliteit. Niet zelfbestuivend.
Rita  10 meter Middelgrote, langwerpige vruchten. Goede smaak. Enigszins zelfbestuivend 
Roter Donaunuss  8 meter Eetbare walnoten met bijzonder rood 'vlies'. Niet zelfbestuivend.
Seifersdorfer Runde  10 tot 15 meter Vrij hoge productie van middelgrote, ronde walnoten. Goede kwaliteit. Niet zelfbestuivend.
Wilde walnoot 10 tot 15 meter Eigenschappen kunnen verschillen. Niet zelfbestuivend.

Een walnotenboom verzorgen

Walnoot in walnotenboom Een walnotenboom is een moeilijke boom als het gaat om standplaats en aanplanten. Maar als de boom eenmaal is aangeslagen heeft deze bijna geen onderhoud nodig.

Bemesten

Een jonge walnotenboom heeft geen meststoffen nodig. Als de boom eenmaal enkele jaren staat en veel fruit draagt is een bemesting wel aan te bevelen. Bemest het liefste met organische meststoffen, zoals gedroogde koemestkorrels, en plaats deze minimaal een meter van de stam af om wortelverbranding te voorkomen. Je bemest een walnotenboom in maart.

In tegenstelling tot veel andere fruitbomen kan je een walnotenboom beter geen kalk geven.

Water geven

Walnotenboom Een walnotenboom maakt moeilijk nieuwe wortels aan. In het eerste jaar nadat de boom geplant is mag bij droogte dus water gegeven worden om verdroging te voorkomen. Geef in dat geval liever iets minder vaak veel water (bijv. enkele emmers, twee keer per week) dan elke dag een beetje. In het laatste geval wordt alleen de toplaag van de bodem nat, en bereikt het vocht niet de wortels.

Een boom die al enkele jaren in de tuin staat is droogtebestendig en zal geen extra water nodig hebben.

Snoeien

Een walnotenboom moet je zo min mogelijk snoeien. Van snoeien wordt de vorm van de boom eigenlijk alleen maar minder, en het heeft geen toegevoegde waarde voor de productiviteit. Sterker nog, het kan zorgen voor kale plekken waar de boom geen vruchten draagt.

Snoeien in Juni

Een walnotenboom snoei je in juni. Op dat moment herstellen de snoeiworden van de walnotenboom het beste. Snoei op dat moment beschadigde of zieke takken weg. Als de takken gaan bloeden (dat zou niet moeten in juni) kan wondbalsem gebruikt worden om het herstel van de snoeiwond te bevorderen.

Jonge bomen snoeien

Bij een jonge boom mogen zijtakken van de stam worden weggesnoeid om een hogere stam te vormen. Snoei de takken dan niet helemaal tot de stam af, maar laat 10cm. tak zitten als winterbescherming. Zo voorkom je dat de snoeiwond invriest en de boom beschadigd.

Oudere walnotenboom snoeien

Een oudere walnotenboom zou een mooie boomvorm hebben, en het grof snoeien van de boom om een betere vorm te krijgen is onbegonen werk. Bij een oudere walnotenboom moeten alleen zieke en beschadigde takken worden verwijderd. In totaal mag nooit meer dan 1/4e van alle takken worden verwijderd.

Walnoten plukken en bewaren

Zak met walnoten Walnoten kunnen worden geplukt zodra de groene bolster begint te barsten. Verzamel gevallen noten van de grond om beschadiging te voorkomen. Verwijder de bolster, droog de noten en verwijder resterend vuil. Bewaar ze in een koele, droge ruimte met goede luchtcirculatie, bij voorkeur in een ademende zak of doos. Vermijd vocht en warmte om hun versheid te behouden. Ze kunnen op zo'n manier wel één tot twee jaar bewaard worden.

Referenties

Foto van walnotenvrucht (inleiding) door Böhringer FriedrichCC BY-SA 2.5 licentie.

Foto van bloemen van de walnotenboom (onder 'De walnotenboom') door ВвласенкоCC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van een zak met walnoten (onder 'Walnoten plukken en bewaren') door U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Michael B. Keller. Publiek domein.

Foto van baklava met walnoten (onder 'Smakelijke noten') door Tonidimitrov. CC BY-SA 4.0 licentie.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie