Fruitbomen.net Test Omgeving
Can we help you?

Please contact us if we can offer any personal advice

  • Phone 06 1843 1532
  • Email info@fruitbomen.net
  • Or visit our shop Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Een krentenboompje kopen, planten en verzorgen

Saskatoon bessenHoewel het krentenboompje in Nederland al helemaal is ingeburgerd in de siertuin, worden de vruchten nog niet zo vaak gegeten. Zonde, want de 'krenten' die van deze struik af komen zijn heerlijk en veelzijdig. In Noord-Amerika is deze 'saskatoon berry' vaak te vinden in de bekende 'saskatoon bery pie', of wordt hij gewoon direct opgegeten. Zoet, smakelijk en vol van vitamine C: dit is echt een gezonde snack. Naast een smakelijke plant is deze struik ook gewoon erg sierlijk, en daarom perfect voor de combinatie fruit en siertuin.

Nederlandse naam Krentenboompje, Saskatoonbes
Latijnse naam Amelanchier alnifolia (Saskatoonbes), Amelanchier laevis (Drents krentenboompje) en Amalanchier lamarckii (Amerikaans krentenboompje).
Niveau verzorging Zeer gemakkelijk.
Niveau produceren Produceert jong en snel. Geen bestuiving nodig.
Soort plant Struik. Afhankelijk van het soort groot en hoog of smal en middelgroot (zie rassen voor exacte afmetingen).
Plaats in tuin Zon tot halfschaduw. Het krentenboompje heeft een lichte voorkeur voor goed gedraineerde, zure gronden.
Ziektegevoeligheid Gezonde plant; weinig last van ziekten.
Aanbevolen rassen o.a. Thiessen, Obelisk en Smokey

 

Rassen krentenboompjes

Er zijn verschillende soorten krentenboompjes verkrijgbaar. Hoewel er drie botanische soorten zijn die vaak voorkomen: de alnifolia, laevis en lamarckii, zijn er ook veel cultivars op de markt. Deze kunnen veel voordelen kennen wat betreft grootte van de boom, en zelfs voor de fruitproductie.

De bloei van al deze rassen is bijna gelijk, met uitzondering van enkele kleine verschillen in de bloemvorm. De bloei is rijk in Maart tot April met witte bloemen.

Krentenboompje 'Ballerina' Saksatoonbes 'alnifolia'

Boven: foto van de bloemen van het krentenboompje 'Ballerina' in de winkel van Fruitbomen.net. Dit ras heeft langere bloembladeren.

Onder: foto van bloemen van krentenboompje alnifolia door Krzysztof Ziarnek, Kenraiz (CC BY-SA 4.0, bron). Dit soort heeft rondere bloemen.

Ras / VarieteitBeschrijvingBestellen
Botanische soorten
Amelanchier alnifolia Noord-Amerikaanse struik met zoete, eetbare vruchten met een diepblauwe tot paarse kleur. Niet in assortiment
Amelanchier laevis Minder bekend krentenboompje met langere bloembladeren en glad blad. De vruchten zijn roze-rood tot blauw van kleur. Niet in assortiment
Amelanchier lamarckii Krentenboompje met lichtroze gloed op de bladeren in het voorjaar. De vruchten zijn diepblauw, met de kleur van een blauwe bes. Meer informatie
Selecties voor groeiwijze en hogere sierwaarde
alnifolia Obelisk  Zuilvormige varieteit met een maximal breedte van 100cm. Diepblauwe tot paarse bessen. Meer informatie
alnifolia Smoky Varieteit met uitstekende ziekteresistentie. Diepblauwe tot paarse bessen. Meer informatie
laevis Ballerina Zuilvormige varieteit, roze-blauwe bessen.  Meer informatie
Selecties voor betere vruchteigenschappen
alnifolia Thiessen  Zeer grote diepblauwe tot paarse bessen, hoge productiviteit en goede smaak. Meer informatie

Op deze pagina:

Krentenboompje planten

Volgroeide struik krentenboompjePlant een krentenboompje op een plaats in de zon of halfschaduw. Het liefst heeft het krentenboompje een lichtzure en licht vochtige maar goed gedraineerde ondergrond. In de zomer moet de plaats niet te droog zijn, en in de winter moeten er niet lang plassen blijven staan. Veengrond is bijvoorbeeld ideaal.

Hoewel deze boom dus wel wat kieskeurig kan zijn wat betreft standplaats, is het verder een onderhoudsarme en gemakkelijke plant.

De hoeveelheid ruimte die nodig is, hangt erg af van het ras wat u aanplant. Een botanisch krentenboompje (dus geen ras) wordt tussen de 3 en 4 meter hoog, en ongeveer 2 tot 3 meter breed. Een flinke struik dus. Compactere rassen zoals de Ballerina en Obelisk blijven smaller, met een uiteindelijke breedte van ongeveer een meter. Ideaal voor iets minder grote tuin.

Een krentenboompje planten doet u het liefst als de struik in rust is: tussen november en maart. Hierna kan planten zeker ook nog, maar plant liever geen oudere struiken aan maar jong materiaal, en zorg ervoor dat u bij droogte in het eerste jaar goed water geeft. De struik heeft namelijk nog niet genoeg tijd gehad om nieuwe wortels te vormen.

Krentenboompje onderhouden

Een krentenboompje is een onderhoudsvriendelijke plant. Ook als u geen onderhoud pleegt zal de struik groeien, bloeien en fruit geven. Voor optimaal resultaat adviseren wij wel om de plant te bemesten en te snoeien. Dit doet u als volgt.

Bemesting

Voor het krentenboompje is een basisbemesting met organische meststoffen, zoals gedroogde koemestkorrels, een goede keus. Geef bij voorkeur de struik wat mest als deze al enkele jaren in uw tuin staat, en juist niet als u hem net aanplant. Op deze manier zorgt u ervoor dat de boom gezond blijft, en het fruit goed afrijpt. U voegt deze meststoffen toe in maart. Hou de hoeveelheid meststoffen aan van de verpakking van de door u aangekochte meststoffen.

Als u het krentenboompje aanplant op zandgrond mag u meer bemesten. De ondergrond houdt hier minder goed voedingsstoffen vast, en daarom is het verstandig om twee keer per jaar een bemesting toe te dienen. Bijvoorbeeld één keer in maart, en nog een tweede bemesting in augustus. Vooral met organische meststoffen is vaker, maar minder bemesten een goed idee. Geeft u liever minder vaak mest? Dan kunt u voor een langzaam afgevende (kunst)mest kiezen. 

Snoeien

In tegenstelling tot veel andere fruitbomen doet teveel snoei een krentenboompje geen goeds. Daarom adviseren wij om deze struik beperkt te snoeien.

Een krentenboompje groeit van nature door tot een meerstammige struik. Snoei deze struik na de bloei in mei: verwijder dood hout en takken die verwijderd moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze een tuinpad blokkeren. Ook ongewenste wilde scheuten die uit de wortels naar boven komen mogen verwijderd worden. Beschadigde takken snoeit u weg tot de eerste zijtak, waaruit een nieuwe tak zal gaan groeien.

Volgroeide struik van een krentenboompje

Ook zonder snoei blijft het krentenboompje een mooi gevormde, opgaande struik.

Oogsten

U mag de bessen van het krentenboompje plukken als deze volledig op kleur zijn gekomen. Afhankelijk van het seizoen en ras zal dit ergens aan het einde van augustus of het begin van september zijn. Na het plukken zijn de bessen 7-10 dagen te consumeren. Wilt u de bessen langer bewaren? Dan kunt u ze invriezen, of er jam van maken. Hou er rekening mee dat de bessen bij het invriezen uit elkaar kunnen vallen, en daardoor na het ontdooien beter geschikt zijn voor verwerking.

Om de bessen in te vriezen kunt u deze beter niet wassen. Laat de bessen eerst een nacht los op een blad in de vriezer liggen. Als de individuele bessen bevroren zijn voegt u ze samen in een plastic bak of zak, en sluit deze goed af. U legt daarna de bak of zak in de vriezer. Zo voorkomt u vriesbrand.

Beschermen tegen vogelvraat

Vogelvraat bij krentenboompjeMensen zijn niet de enige die de vruchte van het krentenboompje lekker vinden. De lijster op deze foto is er ook vol op van aan het genieten. Hoewel deze foto gemaakt is in Wyoming, US is het zelfde probleem in Nederland te vinden. Ook bij ons in de winkel eten vogels graag mee. Hoewel bij het krentenboompje zelden alle vruchten worden opgegeten, en het ook goed is om wilde vogels zo een handje te helpen, is het ook voor te stellen dat u maatregelen wilt nemen om vogelvraat te verminderen.

In dat geval kunt u het krentenboompje aanplanten in een fruitkooi, of netten gebruiken om vogels de toegang te ontnemen. Wij adviseren dan wel altijd om de netten goed strak te spannen en ver van de struik af te hangen, om te voorkomen dat vogels de netten in 'klimmen' en vast komen te zitten. Gebruik ook zeker een net met een fijn gaas, om dezelfde reden. 

Krentenboompje vruchten eten en verwerken

Saskatoonbes taart Vruchten van het krentenboompje kunnen direct opgegeten worden en hebben een zoete, licht aromatische smaak. De bessen zijn zeer gezond, met een hoog hoeveelheid voedingsvezels, vitamine C, magnesium en calcium, en daarom een goede toevoeging aan uw dagelijks dieet.

Naast het direct op te eten kunt u uw overdaad aan vruchten ook als volgt verwerken:

Referenties

Foto van Saskatoonbessen bovenaan pagina door Meggar (bron). CC BY-SA 3.0

Foto van volgroeide struik krentenboompje door Dominicus Johannes Bergsma (bron). CC BY-SA 3.0

Foto van de 'Saskatoon berry pie' door  Alan Levine (bron). CC0 1.0 

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie