Fruitbomen.net Test Omgeving
Can we help you?

Please contact us if we can offer any personal advice

  • Phone 06 1843 1532
  • Email info@fruitbomen.net
  • Or visit our shop Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Een kriekenboom (zure kers) kopen, planten en verzorgen

Zure kersen door böhringer friedrich. CC BY-SA 2.5De zure kersenboom (ookwel kriekenboom) is een boom waar niet veel mensen bij stil staan als ze een fruitboom uitkiezen voor hun tuin. En dat is zonde! Want ondanks dat dit fruit niet geschikt is om direct op te eten, is dit fruit wel ideaal voor allerlei soorten verwerkingen. Van krieken kan natuurlijk jam of compote gemaakt worden, maar het is ook ideaal voor de lekkerste taarten en gebakjes, en natuurlijk ook voor het maken van kriekbier. 

Nederlandse naam Kriekenboom, Morellenboom, Zure kersenboom
Latijnse naam Prunus cerasus
Niveau verzorging Eenvoudig in onderhoud en bestuiving
Niveau produceren Hoog, Productie heeft enkele jaren nodig om op gang te komen.
Soort plant Boom
Plaats in de tuin Zon, Halfschaduw. Groeit op bijna alle gronden.
Ziektegevoeligheid Sterk, en resistent tegen vele ziekten.
Aanbevolen rassen Morel P2, Rheinische Schattenmorelle, Kelleris

Op deze pagina:

De kriekenboom

Volwassen hoogstam kriekenboom. Een kriekenboom is een boom met vele namen. Veel gebruik is de naam zure kersenboom, kriekenboom of morellenboom. Allemaal verwijzen ze naar dezelfde boom Prunus cerasus, die zure maar zeer aromatische kersen geeft.

De zure kersenboom is een sierlijke en functionele toevoeging aan tuinen en landschappen. De boom kenmerkt zich door een compacte en iets wat brede groeivorm en groene, glanzende bladeren. In het voorjaar, rond maart-april, siert de zure kersenboom zich met prachtige, witte bloesems.

De grootte van de zure kersenboom hangt af van de onderstam. Een kersenboom kan worden aangeplant als laagstam, halfstam of hoogstam. De boom is zelfs geschikt om als leiboom te worden geplant. Op deze manier kan je de zure kersenboom dus op veel verschillende plaatsen in de tuin kwijt.

De vruchten van de zure kersenboom zijn rond en variëren in kleur van geel-rood tot dieprood, afhankelijk van de variëteit. Ze kunnen worden geplukt in de zomermaanden, meestal tussen juni en augustus.

De zure kersen vinden diverse culinaire toepassingen. Ze zijn geliefd voor het maken van taarten, jam, gelei en desserts. Hun karakteristieke zure smaak voegt een verrukkelijke dimensie toe aan gerechten en baksels. Veel zoete gebakjes met kersen gebruiken eigenlijk de zure kers (met veel suiker) en niet de zoete kers. Dit komt doordat de zure kers veel meer aroma (kersensmaak) heeft dan de zoete kers.

Laagstam kriekenboom

Een laagstam zure kersenboom past ook in een kleinere tuin.

Onderhoudsvriendelijke boom

Daarnaast is het gewoon een zeer onderhoudsvriendelijke boom. Deze boom wordt nauwelijks ziek en geeft heel makkelijk fruit. De productie is ook altijd zeer rijk. Ook het snoeien van een kriekenboom is geen wetenschap, iedereen kan het.

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een zure kersenboom?

Als u op zoek bent naar een plant die makkelijk in onderhoud is, dan is de zure kers een aanrader. Voor beginners is deze soort erg geschikt. In ons assortiment zijn rassen te vinden die ziekteresistent zijn, en zijn daarom geschikt voor beginners. Voorbeelden hiervan zijn Dubbele MeikersKelleriis en de Rheinische Schattenmorelle. De dubbele meikers is het meest zure, en wordt daardoor ook vaak gewoon gegeten. De Rheinische Schattenmorelle is de meest populaire en authentieke zure kers, ookal verschilt hij niet veel met de 'gewone' Morel P2.

Zure kersenbomen staan er om bekend weinig ziekten te krijgen. Alle rassen zure kersen die wij verkopen zijn geheel zelfbestuivend.

Hoe plant ik een zure kers?

Tussen oktober en maart kunt u de zure kers het beste planten. Op een zonnige plaats neemt het suikergehalte van de kers ietswat toe, maar als de oogst niet direct wordt gegeten is een plek in de schaduw ook geschikt. Een laagstam heeft maar weinig ruimte nodig; ongeveer twee tot drie vierkante meter moet voldoende zijn. Een halfstam- of hoogstam heeft meer ruimte nodig. Natuurlijk is het ook mogelijk om van de morel een leiboom te maken.

Hoe verzorg ik mijn zure kersenboom?

De verzorgingskalender:

Januari

Planten

Februari

Planten, bemesten

Maart

 

April

 

Mei

 

Juni

Oogsten

Juli

Oogsten

Augustus

Snoeien

September

 

Oktober

Planten

November

Planten

December

Planten

Morellenboom Bemesten

Een goede bemesting bevorderd de groei en productie van de boom,  dus zeker als de boom een aantal jaren staat kan bemesten aanbevolen worden. Bemest het liefste met langzaamwerkende, organische meststoffen zoals gedroogde koemest.

Oogsten van zure kersen

Vruchten van kers morellenfeuer De oogst kan in het eerste jaar tegenvallen. De plant heeft een paar jaar nodig om goed te produceren. Als de kersenboom eenmaal draagt kan de productie dan weer overweldigend zijn. De vogels houden ook van zure kersen, en hoewel het minder dringend is dan bij zoete kersen is een net aan te bevelen. 

Snoeien van een zure kersenboom

De jaarlijkse onderhoudsbeurt gebeurt ongeveer 2 weken na de oogst. Snoei de zure kerst liever niet in de winter. In de zomer mag de kersenboom bijgesnoeid worden, maar voor de grote snoeibeurt kunt u beter wachten.

Snoei een zure kersenboom als volgt:

  • Verwijder gebroken, beschadigde, oude of zieke takken in hun geheel.
  • Kort de hoofdtam van de boom in als u hem te hoog vind worden.
  • Buig zijtakken van de hoofdstam zodat ze geen andere zijtak kruisen. Maak deze takken vast met een touw, deze mag u er na twee maanden afhalen en dan blijven de takken goed staan. Als u een zijtak niet zo kunt buigen dat hij geen andere tak in de weg staat mag u hem in zijn geheel weghalen.
  • U mag de zijtakken afkorten tot ongeveer een halve meter tot een meter vanaf de stam.
  • Verwijder van de takken die vanaf de zijtakken groeien alle lange takken die naar boven schieten (waterloten), maar bewaar het kleine vruchthout (sporen).

Over het algemeen is de snoei van een zure kersenboom niet zo streng; met puur het weghalen van de stijle takken naar boven (die op de zijtakken groeien) wordt een prima resultaat behaald. Zorg tenminste dat de kersenboom altijd zoveel mogelijk hortizontale takken heeft, en dat de boom mooi luchtig en open is. Als dit het geval is zit u eigenlijk altijd goed.

Referenties

Foto van hoogstam zure kersenboom (onder 'De kriekenboom') door Daniel BallmerCC BY-SA 4.0 licentie.

 
Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op. 

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie