Fruitbomen.net Test Omgeving
Can we help you?

Please contact us if we can offer any personal advice

  • Phone 06 1843 1532
  • Email info@fruitbomen.net
  • Or visit our shop Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Schurft bij appelbomen

Aantasting met schurft in een Elstar appelAppelschurft (Venturia inaequalis) is een veel voorkomende schimmelziekte bij appelbomen, waarbij op bladeren en vruchten bruine plekken komen. Bij een zware besmetting kunnen de vruchten misvormt raken. Hoewel schurft geen blijvende schade aanbrengt aan de boom kan het dus wel een jaaroogst kosten. In dit artikel vertellen we je precies hoe je schurft kunt herkennen, een besmetting kunt voorkomen en hoe je het als nodig kunt behandelen.

Op deze pagina:

Shurft herkennen

Schurft is goed te herkennen aan de schade die het toedient aan blad en vruchten van de appelboom. Op het blad vormen donkergroene vlekken die veranderen naar grotere, ronde of ovale, bruine plekken. Bij een zware besmetting kunnen grote delen van het blad bruin kleuren.

De appels kunnen ook worden aangetast door ronde of ovale, bruine plekken, vaak met een vergroeing van de schil op de beschadigde plaats. De vergroeiingen doen een beetje aan kurkplekken denken.

Hoewel het een lelijk gezicht is, kunnen appels die zijn aangetast na het verwijderen van de schil gewoon gegeten worden. Het vruchtvlees wordt door de schimmel niet aangetast. Schruftplekken zijn relatief groot en licht tot donkerbruin van kleur.

Bij zware besmettingen kunnen appels ook barsten.

Aantasting van schurft op appels van het ras Schone van Boskoop

Aantasting van schurft bij een Schone van Boskoop appel.

Aantasting van appelschurft op blad

Aantasting van het blad van een appel door schurft.

Close-up van besmetting schruft op appel.

Close-up van appel die besmet is met appelschurft: de bruine vergroeing is hier duidelijk zichtbaar.

Vooral bij warm en vochtig weer

Schruft verspreidt zich vooral snel bij zeer warm en vochtig weer: na een tropische zomer komt er veel vaker schurft voor bij appelbomen dan bij een relatief milde zomer.

Schade door een aantasting met schurft

Appel met aantasting door appelschruft Schurft komt redelijk vaak voor bij appelbomen. Een lichte besmetting kan weinig kwaad, maar behandeling is toch aan te bevelen om een zwaardere besmetting te voorkomen.

Een besmetting met appelschurft aan het einde van de herfst komt nogal eens voor, met vlekken op het blad als gevolg. Zo laat in het jaar is de meest effectieve behandeling om het aangetaste blad te verwijderen en te verbranden om afte voeren. Zo voorkom je dat de sporen kunnen verspreiden en er het volgende jaar een herbesmetting is in het voorjaar.

Ook schurft bij andere bomen

Ook andere bomen kunnen besmet worden met schruft. Vaak is er net een andere schimmel die deze besmetting veroorzaakt.

Lees hier meer over besmetting bij andere fruitbomen:

Besmetting met schurf behandelen

Schurft op appels Bij een lichte aantasting kunnen aangetaste bladeren en vruchten worden verwijderd en verbrand of afgevoerd. Composteer deze bladeren of vruchten niet: dan kunnen de sporen zich nog steeds door de lucht verspreiden en andere bomen besmetten.

Een zwaardere aantasting is behandeling met een middel tegen schimmels (fungicide) nodig. Spuitzwavel is een middel wat na enkele herhaalbehandelingen zeer effectief is, maar hoewel het op natuurlijke basis wordt gemaakt (en dus biologisch is) is het wel slecht voor het milieu. Een aantasting door de schurft schimmel voorkomen is dus een beter alternatief!

Schurft bij appelbomen voorkomen

Er zijn dingen die je kunt doen om een besmetting met schurft te voorkomen.

Het eerste is het aanplanten van rassen die beter resistent zijn tegen appelschurft. Bekende schurft resistente rassen zijn Topaz, Ecolette, RajkaPrima en Santana. Hoewel het niet onmogelijk is om met een appelboom van zo'n ras aantasting van schurft te krijgen, is de kans vele malen kleiner.

Hiernaast is ook een correcte standplaats en correcte verzorging van groot belang. Houdt vooral rekening met het volgende:

  • Schurft verspreidt gemakkelijk bij een hoge luchtvochtigheid en temperatuur. Door voldoende afstand te houden tussen bomen en de appelboom goed open te snoeien kan de boom na een regenbui sneller opdrogen, en schimmelinfecties zoals schurft voorkomen worden.
  • Overbemesting, vooral met stikstofrijke voedingsstoffen kan zorgen voor een infectie door schurft. Het is beter om een jaarlijkste, lichte bemesting toe te passen met organische meststoffen om overbemesting te voorkomen.
  • Verzwakte bomen zijn eerder vatbaar voor schurftinfecties. Zorg dus voor een goede bodemstructuur en gezond bodemleven. Een appelboom die op te natte of zure ondergrond staan zijn gevoeliger voor schurftinfecties. Natte ondergronden kunnen gedrainneerd worden en bij zure ondergronden kan jaarlijks kalk worden toegedient.

Andere ziekten bij appelbomen

Appelbomen kunnen ook andere ziekten krijgen, en deze kunnen voor de beginner nogal eens op schurft lijken. Je leest meer hierover op de volgende pagina's:

Voor al deze ziekten is voorkomen beter dan genezen. Plant dus bij voorkeur resistente rassen en zorg voor de juiste verzorging. Meer daarover lees je in onze encyclopedie:

Een appelboom kopen, planten en verzorgen

Referenties

Foto van schurft in appel Elstar door BramWo (inleiding). CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van schurft in appel Schone van Boskoop door Rasbak. CC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van appelblad met aantasting door schurft van AfroBrazilian. CC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van close-up van besmette appel door Jerzy Opioła. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van appelschurft op gele appels (bij ''Besmetting met schurf behandelen") door Jan Homann. Publiek domein.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie