Hoewel eigenlijk alle producten die van zwarte bessen gemaakt worden (zwarte-bessen sap, jam, cassis etc.) erg populair zijn, is de zwarte bes zelf geen favoriet. De smaak van een zwarte bes is veels te sterk, en de bes zelf is vrij bitter. Zwarte bessenplanten groeien bijna overal en zijn makkelijk in onderhoud. De productie is vaak vrij hoog. Maar, pas wel op, een zwarte bessenplant is beter geschikt voor mensen die hun fruit willen verwerken dan voor mensen die alles direct van de struik willen eten.
Nederlandse naam | Zwarte bes, Cassisbes |
Latijnse naam | Ribes nigrum |
Niveau verzorging | Redelijk eenvoudig, ook geschikt voor kleine tuinen. |
Niveau produceren | Vaak een hoge productie. |
Soort plant | Struik of 'klimplant' met leiden. |
Plaats in tuin | Zon of, maar met mindere kwaliteit vruchten, halfschaduw. |
Ziektegevoeligheid | Weinig tot Gemiddeld. |
Aanbevolen rassen | Ojebyn, Titania. |
Op deze pagina:
- Hoe kies ik een zwarte bessenplant uit?
- Zwarte bessen bemesten
- Zwarte bessen oogsten
- Een zwarte bessenplant snoeien
- Ziekten bij zwarte bessenstruiken
- Referenties
Hoe kies ik een zwarte bessenplant uit?
De belangrijkste factoren waar u rekening mee kunt houden bij het uitkiezen van een plant, zijn de ziekteresistentie en de smaak. Enkele rassen staan bekend om hun resistentie tegen ziekten. Voorbeelden hiervan zijn Titania en Ojebyn. Deze rassen zijn weinig gevoelig voor meeldauw. Naast dat Ojebyn bekend staat als een sterk ras, is hij ook nog eens zeer smaakvol.
Waar moet ik rekening mee houden met het planten van een cassisbes?
Zwarte bessenplanten groeien het best in de zon. Hoewel u zwarte bessen uit pot het hele jaar door kunt planten is de beste tijd tussen Oktober en Maart. In deze periode slaan de planten het makkelijkste aan en hoeft u niet (of weinig) extra water te geven na het planten. Hoewel een zwarte bes zeer makkelijk groeit staat hij liever niet te nat. Een goede regel is: loopt het water niet weg na een regenbui, dan is het waarschijnlijk te nat.
Gewone planten kunnen op één tot anderhalve meter uit elkaar. Als u planten gaat uitleiden om bijvoorbeeld een laag hek te vullen, kunt u een kortere afstand van ongeveer 70cm. aanhouden.
Haal de plant uit de pot en verwijder de stokjes die wij gebruikt hebben om de plant aan te binden. Maak het plantgat goed ruim en vul hem aan met wat verse potgrond. Plant de zwarte bes nu even diep als hij bij ons in de pot heeft gestaan. De bovenkant van de kluit die uit de pot komt moet dus ook de bovenkant van de kluit zijn wanneer u hem geplant heeft. Geef nu een keer goed water. Als u in het voorjaar of in de zomer plant moet u de weken daarna de plant in de gaten houden, en indien nodig vaker water geven.
Zwarte bessen bemesten
Zwarte bessenstruiken groeien beter als zij jaarlijks worden bemest met een organische meststof. Wij kunnen gedroogde koemestkorrels aanbevelen. Bemest in het voorjaar (Maart/April) een hand van deze gedroogde mest per plant.
Zwarte bessen oogsten
U kunt de bessen direct van de struik af plukken, of de complete tak afsnoeien en meenemen. Zwarte bessen dragen vrucht op éénjarig hout dus dit is geen probleem. Hoewel zwarte bessen te bitter zijn om direct te eten, zijn ze zeer geschikt om te verwerken in bijv. sap of jam. De meeste zwarte bessen kunnen in Juli geplukt worden.
Een zwarte bessenplant snoeien
Onderhoudssnoei is erg belangrijk bij een zwarte bes. Een struik met alleen oude takken draagt weinigt tot geen vrucht. Een zwarte bes snoeien mag in principe het hele jaar door, maar wij raden aan om dit na de oogst te doen (dit is Juli/Augustus). Als u de plant snoeit knipt u de oudste en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat naar voorkeur acht tot tien jonge en sterke stengels staan.
U kunt er ook voor kiezen om de zwarte bes uit te leiden. Ook hierbij geldt dat de zwarte bes goed verjongd moet worden. Door de struik te leiden kan licht en warmte beter bij alle takken komen, wat de kwaliteit van de bessen goed doet en ziekten voorkomt.
Ziekten bij zwarte bessenstruiken
Er is eigenlijk maar één ziekte die veel voorkomt bij zwarte bessenstruiken, en dat is meeldauw. Deze schimmelziekte komt vooral voor bij warm en vochtig weer. U kunt meeldauw voorkomen door de struik open en luchtig te snoeien. Ook het kiezen van een resistent ras, zoals Titania, heeft een grote invloed. Gelukkig komt meeldauw over het algemeen niet vaak voor bij zwarte bessen.
Andere ziekten komen niet vaak voor.
Referenties
Foto van zwarte bessen (onder 'Hoe kies ik een zwarte bessenplant uit?') door Aconcagua. CC BY-SA 3.0 licentie