De krulziekte is een veelvoorkomende ziekte bij perzikbomen en nectarinebomen. Het is een schimmelziekte die zich verspreid door de regen, en zich nestelt in de bladeren van deze bomen. Ook amandelbomen kunnen krulziekte krijgen, maar zijn vele malen minder gevoelig. Andere fruitbomen (denk aan abrikozenbomen, maar ook bijv. appels- en peren) zijn niet gevoelig voor de krulziekte. De krulziekte treed vooral in het voorjaar op, bij jonge- en zachte bladeren. Het ziektebeeld bestaat uit blaren op de bladeren, en verkleuringen naar roze-rood. De blaren worden uiteindelijk dermate heftig dat ze resulteren in gekruld blad.
Op deze pagina:
- Schade van krulziekte
- Voorkomen van krulziekte
- Een perzikenboom overdekt aanplanten
- Krulziekteresitent ras aanplanten
- Behandeling van een aantasting
Schade van krulziekte
De krulziekte kan, vooral bij zware aantastingen, de groei van de perzikboom sterk vertragen. Deze vertraagde groei uit zich niet alleen in minder groei van de boom, maar ook door een verminderde groei van de vruchten. Een deel van de vruchten valt mogelijk uit, en de vruchten die in de boom aanwezig zijn rijpen mogelijk niet goed af.
Rode gezwellen en het 'krullen' van het blad van een perzikenboom met krulziekte.
Ook de roodbladige perzik 'Rubira' kan last krijgen van krulziekte.
Bijna onoverkomelijk
De afgelopen jaren is de aantasting door krulziekte op perzik- en nectarinebomen enorm. In het voorjaar zijn tientallen berichten te lezen op het internet van mensen die last hebben van krulziekte in hun perzikboom, en ook via e-mail en telefoon ontvangen wij veel vragen.
Daarom raden wij tegenwoordig af om een perzik- of nectarineboom van een niet-resistent ras aan te planten in de buitenlucht. En zelfs een resistent ras kan nog ziek worden, en wordt bij voorkeurd toch onder een afdak aangeplant. Perziken die in een kas of onder een afdak zijn aangeplant worden niet aangetast door krulziekte.
Voorkomen van krulziekte
Omdat de bestrijding van krulziekte moeilijk is, is voorkomen de beste optie. Er zijn twee succesvolle strategieën om krulziekte te voorkomen. Deze strategieën kunnen aantasting door krulziekte tot een minimum beperken. Mocht er toch wat krulziekte optreden, dan is het snel verwijderen van aangetaste bladeren voldoende om verdere aantasting te voorkomen.
Een perzikenboom overdekt aanplanten
Zoals in de introductie werd beschreven verspreid de schimmel die verantwoordelijk is voor de krulziekte zich door de regen. Door ervoor te zorgen dat er geen regenwater op het blad kan komen kan de ziekte zich ook niet goed op de boom nestelen. Onze ervaringen hiermee zijn zeer positief. De perzikboom kan op verschillende manieren overdekt worden. Bijvoorbeeld in een kas of serra, maar ook met een simpel afdak. Hiernaast wordt er ook wel eens voor gekozen om de perzik als kuipplant te behandelen. Hierbij wordt de perzikboom in een pot in een serre bewaard totdat het blad voldoende is afgehard, om deze daarna tegen de zomer aan tóch naar buiten te plaatsen. Het afgeharde blad is op dat moment minder vatbaar geworden voor de krulziekte.
Krulziekteresitent ras aanplanten
Er zijn tegenwoordig ook enkele krulziekteresistente perziken op de markt. Dit zijn rassen die minder snel last hebben van krulziekte, en daarmee ook geschikt zijn om niet overdekt aan te planten. Vaak genoemd als goed krulziekteresistent zijn Avalon Pride, Benedicte. Ook de rassen Amsden, Revita, Dixired en Redhaven worden genoemd als krulziekteresistent. Vooral bij de laatste rassen hebben wij de ervaring dat krulziekte toch wél voorkomt. Avalon Pride en Benedicte bieden in de meeste tuinen voldoende resistentie om geen krulziekte op te lopen.
Behandeling van een aantasting
Het is belangrijk om een perzikboom met krulziekte zo kort mogelijk na aantasting te behandelen, wanneer nog weinig bladeren zijn aangetast. Bij een kleine aantasting is het verstandig om de beschadigde bladeren direct te verwijderen. Waarschijnlijk is dit voldoende om verdere aantasting te voorkomen.
Bij een grotere aantasting kan er ook gebruik gemaakt worden van bestrijdingsmiddelen als Finesse, welke de krulziekte bestrijden. Aangezien effectieve middelen in Nederland niet meer verkocht mogen worden, is het niet ons advies om naar middelen te grijpen. Vaak worden er bladversterkers (bijv. Ecostyle Vital) aangeraden als bestrijding tegen krulziekte, maar deze zijn alleen preventief enigszins nuttig.
In het buitenland wordt vaak teruggegrepen naar Bordeauxse pap, een middel wat daar toegestaan is in de biologische teelt. Dit product bevat koper, en kan daarmee serieuze schade aanrichten aan het grondleven. Het gebruik hiervan raden wij om die reden ook af, ondanks het feit dat het wel een effectief middel is.
Referenties
Foto krulziekte (heelmaal bovenaan) CC BY-SA 3.0 Giancarlo Dessì
Foto krulziekte op witte achtergrond (helemaal onderaan) CC BY-SA 4.0 Eiku
In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder. |