Bent u van plan om een fruittuin te beginnen? Wat leuk! Het begin van een eerste fruittuin zal vaak nogal overweldigend zijn. Enerzijds vindt u zoveel leuke mogelijkheden, en het vooruitzicht naar heerlijk fruit uit eigen tuin moet fantastisch zijn. Maar waar moet u nu op letten bij uw eerste fruittuin? In dit artikel geven wij u wat tips en adviezen waarmee u uw eerste fruittuin een succes kunt maken.
Start 'makkelijk'
Veel mensen denken dat bijzondere exotische fruitbomen leuker zijn dan een gewone appelboom of bessenstruik. Onze ervaring leert dat dat helemaal niet het geval is. Fruit telen in je eigen tuin doe je eigenlijk maar zelden omdat het goedkoper of makkelijker is, maar voordat voor de kik om zélf iets te telen, en om de smaken die merkbaar beter zijn. Een makkelijke fruitsoort geeft u sneller en vooral makkelijker een goed resultaat, wat daarna de drive geeft om meer bijzondere fruitsoorten uit te gaan proberen.
Vindt u een gewone appelboom toch saai? Kijk dan eens naar bijzondere fruitrassen. Denk dan bijvoorbeeld eens aan een appel met rood vruchtvlees, of een zwarte aardbei.
Groot, klein of allebei?
Er zijn grote verschillen in de maten fruitbomen. Een cranberry struik wordt misschien 15cm hoog, een aalbessenstruik 1.5 meter, en een walnotenboom 15 meter. Tussen die drie planten in zijn allerlei fruitsoorten te vinden. Dit is natuurlijk leuk, want er is voor elke plek in de tuin een fruitboom te bedenken, maar het is ook belangrijk om een plant te kiezen die goed past bij de grootte van uw tuin.
Óók is het zo dat bij heel veel fruitbomen (denk aan appel, peer, pruim, kers, kweepeer, mispel, nectarine, perzik, abrikoos etc.) d.m.v. een onderstam de uiteindelijke hoogte van de boom bepaald wordt. Hierdoor is de uiteindelijke hoogte van een laagstam (+/- 3.5m), halfstam (+/- 4.5m) en hoogstam (+/-6m) verschillend.
Plantenziekten in fruitbomen is `voorkomen is beter dan genezen`
Plantenziekten in de tuin zijn altijd vervelend, maar bij fruitbomen zijn ze nog vervelender, omdat het mogelijk ook uw oogst kan kosten! Spijtig genoeg zijn sommige fruitrassen erg gevoelig voor ziekten. Zo heeft u bij een druif 'Vroege van der laan' bijna gegarandeerd een keer last van meeldauw. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel rassen die specifiek geteeld zijn op hun ziekteresistentie. Hierdoor kan het dat u bij de druif 'Bianca', die wat betreft eigenschappen een soort 'verbeterde Vroege van der Laan' is, bijna nooit last heeft van meeldauw.
Wordt uw boom of struik toch ziek? Dan is snel ingrijpen meestal de kunst. Ziektebeeld in een paar blaadjes van uw boom? Dan kunt u misschien beter deze blaadjes wegplukken, voordat de ziekte zich kan verspreiden. Goede informatie kan erg belangrijk zijn bij een ziekte, dus wij raden u ook altijd aan om informatie bij ons in te winnen mocht u het gevoel hebben dat uw plant ziek aan het worden is.
Bestuiving bij fruitbomen
Bestuiving is een onderwerp waar veel beginnende fruittuiniers moeite mee hebben. Het goede nieuws is dat veel fruitsoorten, waaronder vooral veel bessenstruiken, zelfbestuivend zijn. Dit betekend dat u aan één plant voldoende heeft om fruit te krijgen in uw planten. Bij planten die niet zelfbestuivend zijn heeft u wél een andere plant nodig. Hoe bestuiving precies werkt verschilt per fruitsoort. Bij sommige planten heeft u een aparte mannelijke en vrouwelijke plant nodig, en bij anderen zijn de planten tegelijk man en vrouw en heeft u gewoon twee bomen van een ander ras nodig. Een betere introductie tot bestuiving bij fruitbomen vindt u in onze encyclopedie.
Durf te vragen!
Misschien wel het allerbelangrijkste advies wat wij u kunnen geven is: `durf te vragen`! Elk begin is moeilijk, maar wij en andere fruitliefhebbers kunnen u op de juiste weg brengen. Dus twijfelt u welke boom het beste in uw tuin past, of welk ras u het beste kunt kiezen, of hoe u uw tuin moet voorbereiden, of heeft u nog een heel andere vraag? Dan is het áltijd een goed idee om contact met ons op te nemen. Wij staan graag klaar om u te helpen.
Zoekt u het liever zelf op? Dan is onze encyclopedie een goed beginpunt van uw zoektocht naar informatie over verzorging, en onze webshop een goede plek om de verschillen tussen rassen te vinden.