Fruitbomen.net Test Omgeving
Can we help you?

Please contact us if we can offer any personal advice

  • Phone 06 1843 1532
  • Email info@fruitbomen.net
  • Or visit our shop Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop
Stormschade bij fruitbomen: wat te doen?

Stormschade bij fruitbomen: wat te doen?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 28-02-2022
Geschreven door Frank Houweling

Na een oerhollandse storm maken we ons allemaal wel eens zorgen: staat de schuur nog rechtop? Zijn er dakpannen gevallen? Jammer genoeg veroorzaakt zo'n flinke klap wind ook nog wel eens schade aan een fruitboom. Bijvoorbeeld een gescheurde tak, een scheef getrokken boom of zelfs een compleet geknakte stam. Maar wat doe je in zo'n geval? In dit artikel geven we je de tips om je boom te redden.

Gescheurde of afgebroken takken bij een fruitboom

Met enige regelmaat scheuren of breken er takken af van een fruitboom. Ook deels gescheurde takken komen voor. Hoewel de meeste fruitbomen goed tegen dit soort schade kunnen, en takken relatief snel teruggroeien, is het belangrijk om de boom goed te verzorgen wanneer dit gebeurd. Zo voorkomt u blijvende schade.

Zorg er allereerst voor dat de wond zo klein mogelijk is. Vooral bij een afgescheurde tak kan een wond zomaar 10-20cm lang zijn. Doordat de wond zo groot is, is er een groter oppervlak voor schimmels en parasieten om de boom binnen te dringen. Het is dus zaak om het wondoppervlak zo klein mogelijk te houden. Knip daarom de tak nog iets onder de wond af, zodat er een kleine rechte wond ontstaat. Bij een dikke tak is het ook beter om een takkenschaar te gebruiken dan een snoeischaar, om zo de wond zo net mogelijk af te knippen.

Zorg er ook voor dat, wanneer mogelijk, er geen water op of in de wond kan blijven staan. Knip de wond bijv. licht schuin af, zodat regen altijd van de wond afloopt. Vocht in een wond zorgt dat deze langer open blijft, en het maakt het hout zachter waardoor het een aantrekkelijker doelwit is voor parasieten.

Wonden afdekken bij appelbomen en perenbomen

Uiteindelijk is er nog de behandeling van de wond met wondafdekmiddel. Wij raden bij de meeste fruitbomen aan om alleen grote wonden af te dekken, en dan alleen als die die niet beter afgeknipt kunnen worden. Dit is dus ook van toepassing voor appelbomen en perenbomen.

Wij adviseren dus wel om wondafdekmiddel te gebruiken als er een stuk van het boomschors op de stam is afgescheurd. Een goed product wat verkrijgbaar is in de particuliere verkoop is Magnucir. Dit is een natuurlijke hars die de wond netjes afdekt.

Wonden afdekken bij pruimenbomen, kersenbomen en druiven

Voor bloedende bomen zoals pruimen, kersen en druiven gaan wij verder in ons advies. Wij adviseren bij die bomen om alle middelgrote tot grote wond af te dekken met wondafdekmiddel. Alleen kleine en jonge takken (van grofweg maximaal 2 jaar oud) kunnen onbehandeld worden gesnoeid. Ook voor deze bomen is Magnicur een goed product.

Boomwond door Treasured Distractions. CC BY-NC-ND 2.0

Deze wond heeft een groot oppervlak en is daarom gevaarlijk. Knap de tak net onder de wond af of, als dit niet mogelijk is, smeer hem af met een wondafdekmiddel.

Scheef gewaaide of zelfs omgevallen fruitboom

Nogal eens krijgen wij de vraag of een appelboom of perenboom de tegels van een tuin omhoog drukt. Dit is eigenlijk nooit het geval omdat de wortels van een fruitboom over het algemeen redelijk dun en zwak zijn. Dit is bij een flinke storm natuurlijk een groot nadeel. De lichte en redelijk oppervlakkige wortels zorgen ervoor dat een fruitboom bij een storm scheef of zelfs om kan waaien.

In het geval van een scheef gewaaide of zelfs omgevallen boom adviseren wij om deze toch snel weer recht te zetten. Als de boom niet wordt rechtgezet en weer vastgroeid wordt het heel moeilijk of zelfs onmogelijk om de boom weer mooi recht te krijgen. Over het algemeen zou het rechtzetten van de boom weinig kracht moeten kosten, en ook geen additionele schade moeten veroorzaken.

Hierna is het van belang om palen te plaatsen bij de boom. Waarschijnlijk is het gebrek aan boompalen de oorzaak van het probleem! Met goede bevestiging aan boompalen voorkomt u dat het weer gebeurd.

Als laatste zult u de boom moeten bijsnoeien. In het proces van scheefwaaien of omvallen is een deel van de wortels verloren gegaan. Zelfs als de schade lijkt mee te vallen kan een deel van de haarwortels zijn afgebroken, en dit kan een groot effect hebben op de boom. Door takken te verwijderen is er minder bladoppervlak voor de boom om zijn voedingsstoffen naar te sturen, en hierdoor kan hij beter herstellen. De hoeveelheid die u moet wegsnoeien is afhankelijk van de ernst van het omwaaien, de grootte van de boom en het seizoen. Omdat dit een complex advies is adviseren wij altijd contact met ons op te nemen voor een persoonlijk advies wat past bij uw situatie. En dat is natuurlijk altijd gratis, ook als u de boom niet bij ons heeft gekocht.

Foto van omgewaaide appelboom door Joel Dinda.  CC BY-NC-SA 2.0

 

Deze appelboom is helemaal omgewaaid en staat vol blad. Het zal lastig worden om deze boom te redden.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk kan stormschade nooit helemaal voorkomen worden, maar natuurlijk kan de kans wel een stuk kleiner worden gemaakt. Zorg er daarom voor dat je het volgende doet:

  • Gebruik boompalen en boomband, zeker bij halfstammen en hoogstammen. Dit voorkomt dat een boom omwaaid.
  • Snoei uw fruitbomen elk jaar, en zorg dat er genoeg ruimte is tussen de takken. Zo krijgt nu niet alleen meer fruit, maar zorgt u er ook voor dat de boom minder wind vangt.
  • Plant uw boom waar mogelijk op een beschutte plaats. Vooral bloedende bomen zoals pruimenbomen, kersenbomen, abrikozenbomen ern perzikbomen, waar een afgebroken tak een grotere invloed heeft staan liever op een beschutte plaats naast een schutting, of zelfs in een binnentuin.

Bronnen

Foto van omgewaaide appelboom door Joel Dinda. Niet bewerkt. CC BY-NC-SA 2.0

Foto van boomwond door Treasured Distractions. Niet bewerkt. CC BY-NC-ND 2.0

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie