Fruitbomen.net Test Omgeving
Can we help you?

Please contact us if we can offer any personal advice

  • Phone 06 1843 1532
  • Email info@fruitbomen.net
  • Or visit our shop Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop
4 tips voor het verplanten van een (oude) fruitboom

4 tips voor het verplanten van een (oude) fruitboom

Frank Houweling

Gepubliceerd op 25-03-2022
Geschreven door Frank Houweling

Heeft u een appelboom die na enkele jaren toch te groot wordt voor deze hoek van de tuin? Of heeft u een perenboom met veel emotionele waarde, en wilt u deze meebrengen naar uw nieuwe huis? Dan is het verplanten van deze boom iets wat u kunt overwegen. Hoewel het zeker mogelijk is om een fruitboom te verplanten, wordt de kans van slagen kleiner bij een boom naarmate deze ouder wordt. In dit artikel geven wij u 3 tips om de kans van slagen toch zo hoog mogelijk te houden.

Tip 1: Verplant de boom pas als deze in rust is.

Het verplanten van een fruitboom zal hoe dan ook het fijne wortelgestel beschadigen. Hoe veel wortels u ook meeneemt bij het opgraven: de miniscule haarwortels waardoor vocht wordt opgenomen zullen toch beschadigen. Als de boom veel blad heeft verdampt ook veel vocht, waardoor de boom na het verplanten zal uitdrogen. Wacht tot de boom al zijn blad heeft laten vallen en geheel in rust is voordat u met het verplanten begint. Kunt u niet langer wachten om het blad natuurlijk te laten vallen? Verwijder dan handmatig de laatste bladeren, om de verdaming zoveel mogelijk te verminderen. Over het algemeen zijn fruitbomen kaal en in rust tussen oktober en maart, maar met de klimaatverandering veranderd dit langzaam maar zeker naar de periode tussen november en februari.

Tip 2: Snoei de boom net voor het verplanten

Zoals we noemden is het verdampen van vocht na het verplanten je grootste vijand. Door de boom goed te snoeien, en daarbij vooral opgaande lange takken (waterloten) te verwijderen kan het bladoppervlak voor het komende voorjaar worden verminderd. Minder bladeren betekend minder vochtverdamping, en op deze manier geven we de boom meer tijd om het wortelgestel te herstellen.

Tip 3: Maak gebruik van wortelsnoei om de kluit compacter te maken

Wortelsnoei: het inkorten van de wortels van de fruitboom, kan een fruitboom stimuleren om meer haarwortels dicht bij de stam te vormen. Op deze manier creeren we dus een kluit (een bundel wortels) die makkelijker op te graven is als we de fruitboom later gaan verplanten.

Wij noemen deze wortelsnoei om later te verplanten ook wel: "rondsteken". Dit komt door de manier hoe we dit op de kwekerij uitvoeren. We gebruiken een schop om de wortels tot ongeveer 20-30cm. diepte af te steken, op 50-100cm. van de stam (afhankelijk van hoe oud de boom is). Dit doen we direct na de bladval in Oktober of November. Na het rondsteken van de boom wachten we minstens 4 tot 6 weken om daarna de boom te verplanten.

Als u een echte grote, oude boom wilt verplanten kan het de moeite waard zijn om de boom twee keer rond te steken. Eén keer in oktober/november, op ongeveer 1,5 meter afstand en een grotere diepte, één keer in december/januari op de eerder aangegeven diepte en afstand, om daarna de boom in februari te verplanten.

Mogelijk klinkt het doorsteken van wortels als een heel gevaarlijke operatie, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Sterker nog, in de professionele fruitteelt (en dan vooral de perenteelt) wordt dit vaak jaarlijks uitgevoerd om de boom gezond te houden en de productie te verhogen. Meer daarover zie je in deze video over wortelsnoei in de perenteelt.

Tip 4: Let in het voorjaar extra goed op voor droogte

Bij het verplanten van een fruitboom gaan veel wortels verloren. Dit is vooral bij perenbomen het geval, aangezien deze een dieper maar minder breed wortelgestel hebben. Als het in het voorjaar droog is, en dat kan al in maart of april het geval zijn, is het belangrijk om de pas verplante boom goed water te geven. Geef in dat geval dan liever één keer per week veel water (enkele emmers tegelijk) dan elke dag een beetje. Bij elke dag een beetje water wordt alleen de toplaag vochtig, en kan het water de wortels niet goed bereiken.

En wat als het mislukt?

Met al deze tips doet u er alles aan om het verplanten een succes te maken. Maar zelfs met alle voorbereidingen, kan een oude fruitboom doodgaan als deze verplant wordt. In dit geval zit er jammer genoeg niets anders op dan een andere fruitboom aan te planten. Liever niet jaren wachten tot er weer een boom staat? Dan is ons assortiment oude 'karakterfruitbomen' die speciaal geteeld zijn om verplant te worden én met garantie geleverd worden misschien een uitkomst.

Bekijk karakterfruitbomen

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie