Fruitbomen.net Test Omgeving
Can we help you?

Please contact us if we can offer any personal advice

  • Phone 06 1843 1532
  • Email info@fruitbomen.net
  • Or visit our shop Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop
De 5 fruitbomen met de mooiste bloesem in april

De 5 fruitbomen met de mooiste bloesem in april

Frank Houweling

Gepubliceerd op 29-07-2023
Geschreven door Frank Houweling

April is echt de bloesemmaand. In deze maand bloeien vele fruitbomen rijk, en is het voorjaar volop aangebroken. Bijen vliegen af en aan om de bloemen te bestuiven, en zo onze bomen aan fruit te helpen. Maar welke bomen bloeien in april nu het mooiste? In dit artikel vertellen we je er meer over!

5. Het krentenboompje

Witte bloemen van krentenboompje Aan het einde van de maand april bloeit het krentenboompje. Het krentenboompje is een geliefde sierplant die vaak wordt aangeplant. Vooral de Amelanchier lamarckii is populair als sierplant. Naast de amelanchier lamarckii is er ook de amelanchier alnifolia, die beter smakende vruchten geeft. Beide varianten dragen vruchten en bloeien rijk met witte bloemen.

Sierlijke witte bloemen

De bloesems van het krentenboompje zijn prachtig en tonen zich als trossen van witte bloemetjes, waardoor ze een opvallende verschijning zijn in tuinen en parken. De struik zelf heeft een elegante vorm met fijne takken en ovale bladeren.

Smakelijke zoete bessen

De bessen die van het krentenboompje komen, hebben een zoete smaak en zijn bijzonder geschikt om te verwerken in jams en taarten. Je kunt ze ook goed direct van de struik snoepen. Jammer genoeg vinden vogels deze bessen ook heerlijk, dus vaak krijg je niet de kans om alle bessen zelf te plukken.

Makkelijk in verzorging

Om deze struik goed te laten gedijen is een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats ideaal. Ook staat het krentenboompje het liefst op een goed doorlatende en vochtige bodem. De struik is niet veeleisend wanneer het op verzorging aankomt. Een regelmatige snoei en bemesting dragen wel bij aan een gezonde groei en een overvloedige bloei en vruchtvorming.

4. De pruimenboom

Bloesem van een pruimenboom Veel mensen praten over de pracht van kersenbloesem. En natuurlijk is deze bloesem prachtig, maar de bloesem van de pruimenboom doet er toch niet veel voor onder.

Rijke bloei met witte bloemen

De pruimenboom staat bekend om zijn rijke bloei met prachtige witte bloemen met wat rondere bloembladeren. Over het algemeen bloeit een pruimenboom midden in april, maar natuurlijk is het afhankelijk van de temperaturen van het seizoen. De bloesem is in principe gelijk voor alle pruimenvariëteiten: dus een grote blauwe pruim heeft dezelfde bloemen als een kleine gele mirabel.

Verschillende groeivormen

Een pruimenboom kan erg variëren in uiteindelijke grootte, afhankelijk van de onderstam die is gebruikt. Er zijn drie groeivormen: laagstam, halfstam en hoogstam. De laagstam blijft over het algemeen relatief klein en is geschikt voor kleinere tuinen. De halfstam heeft een iets grotere stamhoogte en vertakt zich hoger in de lucht, terwijl de hoogstam de grootste variant is met een hoge vertakking.

Voor zonnige tuinen

Qua standplaats gedijt de pruimenboom het beste op een zonnige locatie met een goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de boom voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te groeien, en regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en vruchtvorming.

3. De perenboom

Bloesem van een perenboom Peren bloeien heel erg rijkelijk en niet voor niets trekken elk jaar veel mensen dus rond april de perenboomgaarden in om van bloesem te genieten. 

Sierlijke spierwitte bloesem

De bloesem van een perenboom is een prachtig schouwspel met zijn overvloed aan kleine witte bloemen die zich als trossen langs de takken verspreiden. De bloemen trekken veel bijen aan die volop van de nectar genieten. De bloesem van een consumptiepeer, zoals de populaire Conference-peer, ziet er hetzelfde uit als die van een stoofperenboom, zoals de Gieser Wildeman. De bloesem van een nashipeer lijkt erg op de consumptie-peer, maar ziet er toch net iets anders uit. Vooral omdat europeese perenbomen vaak vrijwel geen blad hebben als ze bloeien, maar de nashipeer wel al enkele rood-groene bladeren heeft. Ook bloeit de nashipeer over het algemeen één a twee weken voor de europeese perenboom, en is daarmee ook iets vatbaarder voor late nachtvorst.

Verschillende groeivormen

Een perenboom kan net zoals een pruimenboom variëren in grootte, afhankelijk van de gebruikte onderstam en groeivorm. Er zijn laagstam-, halfstam- en hoogstamvarianten beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en geschiktheid voor verschillende tuinomgevingen. Ook is er een dwergperenboom zoals de Luisa, die in elke tuin past.

Goede verzorging is belangrijk

De ideale standplaats voor een perenboom is een zonnige plek met een goed doorlatende bodem. Een goede verzorging, waaronder regelmatig snoeien en bemesten, is cruciaal om een gezonde groei en een goede vruchtvorming te bevorderen. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele plagen en ziektes om de boom gezond te houden en een rijke oogst aan heerlijke peren te garanderen.

Al met al heb je met een perenboom jaarrond een prachtige boom in de tuin, met bloesem in het voorjaar, en prachtige vruchten in de zomer en herfst. Snoepen van fruit uit eigen tuin maakt het genot helemaal af!

Bloesem van de nashipeer

De nashiperenboom heeft tijdens de bloei vaak al wat bladeren.

2. Kersenbloesem

Witte bloesem van een kersenboom We schreven het al een beetje bij de beschrijving van pruimenbloesem: kersenbomen staan bekend om hun prachtige bloesem. En dat is niet helemaal onverdient. Want kersenbomen zijn werkelijke prachtig.

Witte bloesem

De bloeit van een kersenboom kan echt betovernd zijn. De bloesem sieren de boom met een zee van witte tinten. De bloemen groeien in kleine trossen en geven de boom een sprookjesachtig uiterlijk.

Zure of zoete kersenboom

Het uiterlijk van een zure kersenboom verschilt van dat van een zoete kersenboom. Over het algemeen bloeien zure kersen nog rijker dan zoete kersen. Natuurlijk zijn er ook culinaire verschillen: zoete kersen zijn ideaal om direct van de boom op te snoepen. Zure kersen, ook wel morellen of krieken genoemd, zijn beter geschikt voor verwerken in jam of gebakjes.

Bloesem van morel

Zure kersenbomen bloeien opvallend rijk met witte bloesem.

 

Wil je meer weten over kersenbomen of overweeg je een boom te planten? Lees dan hier verder:

Juiste standplaats en verzorging

Een kersenboom gedijt het best op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Voldoende zonlicht is essentieel voor de bloei en het rijpen van de vruchten.

Het verzorgen van een kersenboom omvat regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, en het toedienen van een gebalanceerde meststof. Snoeien is ook belangrijk om de boom gezond te houden en een goede vorm te behouden. Verder moet men alert zijn op mogelijke plagen en ziektes om tijdig in te grijpen en de boom te beschermen. Met de juiste zorg zal de kersenboom jaar na jaar een prachtige bloesempracht en heerlijke vruchten bieden.

1. Appelbloesem

Appelbloesem. Misschien is het wel een verassing dat hier de appelboom staat, en niet de kersenboom. Logisch, want een kersenboom bloeit natuurlijk prachtig.

Roze knoppen en witte bloembladeren

Maar de appelboom heeft toch wel een heel bijzonder uiterlijk. Met de prachtige dieproze bloesemknoppen en de lichtroze tot witte bloembladeren is er een mooie variatie aan kleuren. En naarmate de appelboom verder in bloei komt veranderd de kleur dus langzaam van felroze naar wit. De bloeitijd van de appelboom valt midden in april.

Roodvlezige appels

De appels Maypole en Sweet Love, die appels geven met rood vruchtvlees en ook rood blad hebben, bloeien prachtig met dieproze tot rode bloesem.

Bloesem van appel Sweet Love

De appel Sweet Love heeft rood blad en prachtige dieproze bloesem. De appels hebben rood vruchtvlees.

Sierappelbomen

Naast de gewone appelbomen zijn er ook sierappelbomen. Deze bomen geven ook eetbare appels, maar deze zijn alleen voor verwerking geschikt en vaak te zuur of bitter voor directe consumptie. Deze bomen hebben nogal eens een afwijkende bloeikleur, zoals dieproze of zelfs rood. Ook bloeien ze vaak nog iets uitbundiger en langer. Dit maakt ze echt de moeite waard als bloesemboom in de tuin.

Bloesem van sierappel Liset

De sierappel Liset bloeit met prachtige dieproze tot rode bloemen.

Appelbomen aan het einde van de bloei.

Aan het einde van de bloeiperiode is appelbloesem bijna geheel wit.

Veelzijdige boom

Appels aan een ballerinaboom De appelboom is echt een heel veelzijdige boom, die daarom eigenlijk ook bij iedereen in de tuin wel een plekje verdient. Als je ruimte hebt voor een grote boom kan je een hoogstam of halfstam appelboom aanplanten. Maar als je dat niet hebt is een laagstam- of leiboom ook een optie. En er zijn zelfs mini-appelbomen die in de allerkleinste tuinen of balkons kunnen groeien.

Wil je meer weten over een appelboom in de tuin? Lees dan hier verder!

Genieten van fruitbomen bloesem

Wil je meer weten over de bloesem van fruitbomen? Of ben je er al uit, en wil je een boom kopen? Kijk dan even hier verder:

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie