Fruitbomen.net Test Omgeving
Can we help you?

Please contact us if we can offer any personal advice

  • Phone 06 1843 1532
  • Email info@fruitbomen.net
  • Or visit our shop Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop
Welke appels vind ik lekker? Alle appelsoorten en hun smaak op een rij

Welke appels vind ik lekker? Alle appelsoorten en hun smaak op een rij

Frank Houweling

Gepubliceerd op 17-08-2022
Geschreven door Frank Houweling

Iedereen geniet wel eens van een appeltje voor de dorst, maar niet van elke appel genieten we even veel. Iedereen heeft wel een favoriete appel. Misschien hou je van een Elstar, een Jonagold, een Golden Delicious of zelfs voor een clubras zoals Pink Lady ® of Kanzi ®. Maar niet elke appel kan je zelf in de tuin aanplanten. En misschien wil je gewoon eens iets anders proberen? In dit artikel vertellen we je meer over alle appels die er te vinden zijn, hoe ze smaken en welke appels het meeste lijken op jouw favoriet. Om dit wat makkelijker te maken hebben we de appels in groepen verdeelt met vergelijkbare smaken.

Appels uit de supermarkt zijn niet altijd een goed eikpunt

Steeds vaker kom ik mensen tegen die de Elstar niet lekker vinden. Tenminste, dat zeggen ze. Maar als ik ze dan vraag welke appels ze wel lekker vinden, dan noemen ze appels op met hetzelfde smaakprofiel (bijvoorbeeld de populaire Junami ®). Maar hoe kan dat nu? Jammer genoeg is het aan te schrijven aan de populariteit van deze appel. Want de populariteit heeft ervoor gezorgd dat:

  • Elstar vaak lang wordt bewaard, wat de smaak niet altijd ten goede komt. Een verse appel is lekkerder dan een appel die al maanden in de koeling heeft gelegen. Door de appels op een speciale ULO-manier te bewaren, dat is in een koele ruimte met weinig zuurstof, kunnen appels die in september of oktober geplukt zijn wel tot april van het volgende jaar bewaard worden. Haalt je een Nederlandse appel uit de supermarkt in april, dan ligt deze misschien al 7 maanden op je te wachten.
  • Deze appel soms niet genoeg tijd krijgt of te rijpen, of zelfs wordt gesorteerd waarna de minder goede appels naar de winkel bij je in de buurt gaan.
  • Er vaak mutanten van de Elstar of zelfs geheel andere appels onder de naam verkocht worden, gewoonweg omdat de naam zo gangbaar is. Ziet je een felrode appel: dan is dit waarschijnlijk geen 'originele' Elstar.

Ik gebruik hier als voorbeeld  het ras Elstar, maar eigenlijk kan dit over alle gangbare rassen gaan. Als je liefhebber bent van een appel die bij de groenteboer duurder is dan kan het natuurlijk zijn dat je de smaak van het ras geweldig vindt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat deze dure appel verser is, beter heeft kunnen afrijpen en ook nog eens op een hogere kwaliteit is geselecteerd.

Hoe dan ook: genoeg over appels bij de groenteboer. Hieronder vind je een overzicht van alle smaakprofielen en appels die erbij passen.

Zoet, zuur of aromatisch?

Cox Orange staat bekend om haar unieke aroma De smaak van een appel wordt vooral beinvloed door twee factoren: de hoeveelheid zuren en suikers die de appel bevat. Een appel die vooral veel suiker bevat en weinig zuren wordt ook zoet. Als de twee in balans zijn is de appel zachtzuur, en met veel zuren en weinig suikers heeft u ook een friszure appel te pakken.

Aroma's zijn minder makkelijk te bevatten. Wie goed oplet bij het proeven van appels kan opvallen dat appels een ander aroma hebben. Natuurlijk smaken alle appels naar appel, maar vaak is er nog een secundaire smaak te vinden. Houdt u van aromatische appels? Dan zijn appels zoals Cox's Orange (afgebeeld op foto) en afstammelingen van de Cox zoals Alkmene en Rubinette waarschijnlijk een heel goede keuze, want deze hebben het beroemde cox-aroma.

Zoete appels

Royal Gala appels in de supermarkt Zoete appels voor de echte zoetekouw. Deze appels zijn zoet, en hebben vaak een 'honing'-aroma. Er is weinig complexitiet, maar wel veel genieten. De bekendste zoete appel is de Fuji. Er is geen andere bekende appel die zoeter is dan deze, ook al komt de Honeycrisp (niet bij ons verkrijgbaar) in de buurt. Belangrijk is wel dat de Fuji appel uit Nederland niet altijd even zoet wordt als in Nieuw Zeeland. Bereid u dus voor op een heerlijk zoete, maar iets minder overweldigende zoete ervaring dan bij de groenteboer als u een Fuji appel in de tuin zet.

Meer toepasselijk voor het Nederlandse klimaat is de (Royal) Gala (afgebeeld op foto). Ook Gala is een zoete appel, hoewel iets minder zoet dan de Fuji, en heeft een zeer goede smaak in ons klimaat. De smaak is wat complexer, met duidelijke aroma's van peer.

Zoete tot zachtzure appels

Jonagold. Een bekende zoete tot zachtzure appel. Zoete tot zachtzure appels zijn tegenwoordig mateloos populair. Om maar even te beginnen met een lijst zoete tot zachtzure appels. Meer aan de zoete kant zijn BraeburnJonagold (afgebeeld op foto) en Golden Delicious. Vaak worden deze appels geprezen voor hun zoete smaak met subtiele aroma. Vooral vers zijn ze lekker, wanneer deze smaken perfect in balans zijn. Bewaar je de appel langer? Dan worden ze korrelig en melig, en gaat het aroma verloren waardoor de smaak vlakker wordt.

Meer zachtzuur en aromatisch zijn Jonagold, Cox's Orange, Delcorf (Delbare), Fiesta, Selena, Benoni, Rubinstar, Pinova, Rubinstar, Notarisappel, James GrieveMcIntosh of de clubrassen Pink Lady ®, Jazz ™ en Wellant ®.  De combinatie van een sterk aroma, zoetheid en ook een frisse zachtzure noot maken deze appels verleidelijk. 

Friszure appels

De clubrassen Kanzi ® en Junami ®  is iets zuurder dan de eerder genoemde clubrassen, en valt daarmee in de categorie 'zachtzure' appels. Deze appels hebben wat meer kick en laten zich over het algemeen ook wat beter bewaren dan de zachtzure appels.

Andere zachtzure appels zijn Elstar (afgebeeld op foto), Santana, Topaz, Ecolette, GravensteinerJonathan, Gloster en Lena. Al deze appels zijn friszuur, en hebben ze een aangenaam maar subtiel aroma. Over het algemeen zijn de zachtzure appels aromatischer. Friszure appels zijn vaak heerlijke allrounders, die zich goed laten inzetten voor directe consumptie, maar ook voor allerlei vormen van verwerking.

Zure appels

Groene en zure granny smith appelsSoms wil je even voelen dat je leeft met een zure appel. Meestal noemen we dit al een 'groene' appel, waarmee we verwijzen naar de beroemde zure Granny Smith (afgebeeld op foto) appel. Maar ook de Bramley's SeedlingSchone van Boskoop (Goudreinette), Akane en Ida Red, die een stuk minder bekend zijn, hebben dezelfde scherpe en zure smaak met aroma's die aan citrusfruit doen denken.

De zuilappel Green Sensation, die is ontstaan uit een kruising van Granny Smith en waarvan de boom opvallend klein blijft, heeft ook de bekende Granny Smith smaak. 

Een appel voor iedereen

Hoewel we dus niet alle rassen die hierboven genoemd worden in ons assortiment hebben, kunt u toch meer dan 80 verschillende soorten appelbomen bij u kopen. Door rekening te houden met de smaakprofielen hierboven kun je gemakkelijk een appel kiezen die past bij wat je lekker vindt. Meer weten? Kijk dan even naar onze collectie.

Assortiment appels in webwinkel

Referenties

Foto van granny smith appels door Sven Teschke. CC BY-SA 3.0 DE licentie.

Foto van elstar appels door 4028mdk09CC BY-SA 3.0 licentie.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie